Vybíráme své první auto

Téměř každý řidič zažil to své první. A ať už bylo jakékoli, staré, rezaté, ojeté, nebo i nové, tak zkrátka bylo nejlepší. Existují však doporučení, jaké auto zvolit pro první a vlastní kontakt s vozovkou.
Vzhled?
Ano, vzhled by měl být jedním z prvků při prvního výběru auta. Cítit se dobře ve svém autě určitě přispívá i k příjemnému rozpoložení řidiče během jízdy. To je jedna věc týkající se vzhledu. Druhou věcí je také vzhled karosérie a motoru. Je to vlastně takovým prvotním signálem o kondici auta. Tedy v případě koupě auta ojetého.
prodejce vozu
Parametry
Když se vám jako začátečníkovi líbí vybrané auto, je dobré zjistit jeho parametry. Pro nováčka je bezesporu vhodnější auto menší velikosti. To napomůže k jeho jednodušší ovladatelnosti ve špatně přístupných místech. Co se týče jeho obsahu, nemělo by být příliš rychlé, ani příliš pomalé. Taková zlatá střední cesta. Dejme tomu třeba obsah 1.6, nebo 1.4 do dejme tomu 80kw. V potencionální nebezpečnosti mezi rychlým a pomalým autem není velký rozdíl. S tím pomalým může mít začínající řidič problém například v odhadu při předjíždění. S rychlým autem to zase může nezkušeného šoféra svádět sešlápnout mnohdy zbytečně plyn. U začátečníků je také doporučována manuální převodovka oproti té automatické, která při nejmenším snižuje učení řidiče poznávat jízdní vlastnosti. Pro začínajícího šoféra je asi vhodnější benzínový motor. A to především díky lepší zážehové práci motoru. Nemusíte se tak moc starat v zimním období o plynulý chod motoru.
pes za volantem
Pro nováčky se doporučuje dobrý komfort. Určitě je lepší se vyvarovat autům, které mají například okno na kličku, špatně ovladatelné rádio, nebo auta bez klimatizací. Důvod je prostý, absence této výbavy řidiče zbytečně rozptylují a mohou negativně ovlivňovat náš komfort při cestách. Čemuž je dobré vždy zabránit.