Výroba domácích sýrů jako skvělé využití volného času

Existuje tolik druhů sýrů. Výběr je velice rozmanitý a každý, kdo tuto pochoutku má rád, si jistě svůj oblíbený vybere. Na farmářských trzích, v obchodech na pouti. Sýry se to všude jen hemží. Ale co si takhle začít vyrábět své vlastní? Doma? Udělat si je přesně podle našich představ a svých chutí. A když se z toho stane naše hobby, pak je to skvělý způsob, jak spojit dohromady volný čas a zároveň uspokojit své chuťové pohárky.

sýrový špíz

Myslíte si, že výroba sýrů je těžká? Omyl! Je to svým způsobem jednoduché. Stačí si projít správný postup a zjistit si pár potřebných informací, bez čeho se při výrobě neobejdeme. 

Postup při výrobě sýrů:

  • tepelné ošetření mléka a následné zchlazení na kultivační teplotu
  • přidat syřidlo a mlékárenské kultury
  • krájení
  • dohřívání
  • formování
  • solení
  • zrání

Toto jsou důležité body, pokud chceme vyrábět tradiční sýry. Ať už ovčí, kozí, či jiný. Pestrost a různost sýrů je dána hlavně rozdílnými časy a teplotami při výrobě, jaké zvolíme mléko a také kultury.

Pár postřehů a rad do začátků:

Mléko není nutné vždy tepelně ošetřovat. Záleží, z jakého chovu pochází. Jde nejen o čistotu chovu a zdraví zvířat, ale také naší hygienu. Pokud tedy Vaše zvolené mléko splňuje daně požadavky a Vy ho můžete použít nepasterované, máte štěstí. Mléko je tak chutnější a výraznější. Do sýrů ideální. Mlékárenské kultury určují zrání, konzistenci a jaký sýr ve výsledku bude. Toto je důležitý bod při výrobě. Syřidlo je enzym, který štěpí mléčnou bílkovinu. Takže sýření je prakticky srážení mléka na hustou hmotu. Proces krájení volíme pouze u tvrdších sýrů a to z důvodu zbavení se syrovátky. Dohřívání se používá jen u některých druhů sýrů a také při různě vysokých teplotách.

sýr a chléb

Díky formování dáme budoucímu sýru tvar. Sůl je v sýrech důležitý jako konzervant. Také samozřejmě pro chuť a zajímavé je, že umí zázraky v ohledu na plísně. Buď je v sýrech zabrzdí a nebo nastartuje. Zráním se pak blížíme do cílové stanice. Sýr se stane opravdu sýrem. Dostane díky tomu úžasnou chuť a požadovanou konzistenci. To vše za předpokladu, že jsme zajistili potřebné ideální podmínky, což jsou vlhkost a teplota! A pak už se můžeme těšit na tu úžasnou dobrotu!