Zahrádkaření, koníček pro každého

Dalo by se říci, že zahrádkaření je, vedle houbaření a pití piva, tradiční činností českých občanů. Pravdou je, že k této činnosti musí člověk dospět, jelikož zajímá především lidi starší 30 let. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste viděli starat se o zahradu se záhonky nějakého mladíka. Je to ale naprosto pochopitelné. Čím jste starší, tím víc vyhledáváte činnosti, které jsou méně náročné a jsou klidnějšího charakteru. A obě tyto věci splňuje právě zahrádkářství.
přesazování rostliny
Nejen, že zahrádka plná květin vypadá opravdu nádherně, ale pocit, že jste vypěstovali živou barevnou rostlinku, stojí za to. Ještě lepší pocit je ale z vypěstované zeleniny či ovoce. Nic Vám nebude chutnat lépe než Vámi vypěstovaná zelenina. Zelenina kupovaná v supermarketu bývá chemicky ošetřená, což Vy samozřejmě dělat nemusíte. Je vlastně jen na Vás, zda budete ošetřovat plody chemickými postřiky.
zralý citron
Při obhospodařování Vašich záhonků si parádně odpočinete. Vlastně budete odpočívat prací. Vyčistíte si hlavu a v klidu si nad vším popřemýšlíte. Zahrádkaření opravdu není nijak náročné a zvládnete ho, i pokud jste starší ročník. Tento koníček vlastně bývá oblíbený zejména u důchodců, kteří často nemají, co dělat. Ti šťastnější z nich jen mohou vyběhnout před zahrádku a začít s plením záhonků.
okrasná zahrada
Návštěva zahrádkářství se pak stane Vaší oblíbenou činností, tedy samozřejmě až po samotném zahrádkaření. Vybrat si novou rostlinku a vybrat jí to pravé místo v záhonku, to je teprve zábava. Pěstovat rostliny je jako vychovávat děti. Tedy samozřejmě s tím rozdílem, že děti ve finále nesníte. To by bylo hodně morbidní. Zelenině a ovoci nevadí, že jí sníte. Právě naopak, k tomu je určená.
Úrodu, kterou okamžitě nesníte, jednoduše dejte do igelitových pytlíků či krabiček a uchovejte v mrazáku. Pak ji můžete použít úplně kdykoliv. Ovoce použijete do ovocných koláčů. Zeleninu většinou spotřebujete hned, nedoporučuje se ji uchovávat v mrazáku stejně jako ovoce.

Výroba domácích sýrů jako skvělé využití volného času

Existuje tolik druhů sýrů. Výběr je velice rozmanitý a každý, kdo tuto pochoutku má rád, si jistě svůj oblíbený vybere. Na farmářských trzích, v obchodech na pouti. Sýry se to všude jen hemží. Ale co si takhle začít vyrábět své vlastní? Doma? Udělat si je přesně podle našich představ a svých chutí. A když se z toho stane naše hobby, pak je to skvělý způsob, jak spojit dohromady volný čas a zároveň uspokojit své chuťové pohárky.

sýrový špíz

Myslíte si, že výroba sýrů je těžká? Omyl! Je to svým způsobem jednoduché. Stačí si projít správný postup a zjistit si pár potřebných informací, bez čeho se při výrobě neobejdeme. 

Postup při výrobě sýrů:

  • tepelné ošetření mléka a následné zchlazení na kultivační teplotu
  • přidat syřidlo a mlékárenské kultury
  • krájení
  • dohřívání
  • formování
  • solení
  • zrání

Toto jsou důležité body, pokud chceme vyrábět tradiční sýry. Ať už ovčí, kozí, či jiný. Pestrost a různost sýrů je dána hlavně rozdílnými časy a teplotami při výrobě, jaké zvolíme mléko a také kultury.

Pár postřehů a rad do začátků:

Mléko není nutné vždy tepelně ošetřovat. Záleží, z jakého chovu pochází. Jde nejen o čistotu chovu a zdraví zvířat, ale také naší hygienu. Pokud tedy Vaše zvolené mléko splňuje daně požadavky a Vy ho můžete použít nepasterované, máte štěstí. Mléko je tak chutnější a výraznější. Do sýrů ideální. Mlékárenské kultury určují zrání, konzistenci a jaký sýr ve výsledku bude. Toto je důležitý bod při výrobě. Syřidlo je enzym, který štěpí mléčnou bílkovinu. Takže sýření je prakticky srážení mléka na hustou hmotu. Proces krájení volíme pouze u tvrdších sýrů a to z důvodu zbavení se syrovátky. Dohřívání se používá jen u některých druhů sýrů a také při různě vysokých teplotách.

sýr a chléb

Díky formování dáme budoucímu sýru tvar. Sůl je v sýrech důležitý jako konzervant. Také samozřejmě pro chuť a zajímavé je, že umí zázraky v ohledu na plísně. Buď je v sýrech zabrzdí a nebo nastartuje. Zráním se pak blížíme do cílové stanice. Sýr se stane opravdu sýrem. Dostane díky tomu úžasnou chuť a požadovanou konzistenci. To vše za předpokladu, že jsme zajistili potřebné ideální podmínky, což jsou vlhkost a teplota! A pak už se můžeme těšit na tu úžasnou dobrotu!