Orangutan sumaterský

 Tento druh je jedním ze tří a je vzácnější než bornejský.  Jeho výskyt můžeme pozorovat pouze na indonéském ostrově Sumatra.
Orangutan sumaterský dorůstá do výšky 140 cm a váží kolem 90 kg. Samice měří kolem 90cm a váží asi 45 kg.

V přírodě se dožívají přibližně 50 let. V zajetí byl zaznamenán věk 62 let, kdy v červnu 2018 zemřela samice Puan. Narodila se v pralese na Sumatře a v perthské zoologické zahradě žila od roku 1968. Zdravotní komplikace díky jejímu vysokému věku vyústily v její uspání.

 Orangutan pod větví

Březost těchto zvířat trvá 233-265 dní a obvykle se rodí jedno mládě. Vzácně bývají dvě.

Dříve jich žilo stovky tisíc, dnes už, bohužel, přežívají jen na zbývajících plochách tropického deštného lesa na ostrovech Sumatra a Borneo. Co ostrov, to jeden druh.

Jsou to stromoví savci, na zem slézají výjimečně a neradi. 99% svého života tráví v korunách stromů.

Na odpočinek si každý dospělý orangutan staví pohodlné hnízdo.

Před tropickými dešti je chrání jejich dlouhá srst, ale také se chrání velkými listy jako kapucí.

Většinu dne tráví na jednom stromě a odcházejí jen, když už na něm není dostatek fíků, nebo manga, proto musí vědět, kde která rostlina roste. Jejich jídelníček doplňují výhonky, listy, hmyz, ptačí vejce nebo hlína.

Umí využívat některé nástroje, jako je hůlka, kterou vybírají semena plodů, nebo listy jako talíře.

Pohybují se velice obratně, šplhají, nebo skáčou a zavěšují se dlouhými pažemi, kdy se ještě přidržují jednou nohou.

Jsou to mírumilovná zvířata a téměř mezi nimi nedochází k potyčkám. Naopak, častou jsou viděni, jak odpočívají ve vzájemném objetí.

V dospělosti samci žijí samotářsky a své teritorium označují hlasitým houkáním. Jejich hrdelní vak se nafukuje, aby se hlas nesl co nejdál.

V souboji o samici se navzájem snaží kousnout do kožnatých lícních laloků, kde si ale nemůžou nijak ublížit.
Orangutan sumaterský

Samice jsou pečlivými matkami.

Mládě je naprosto bezmocné. Pevně se drží za dlouho srst na bocích a jako přilepený se skrývá na břiše. Nepustí se, ani když s ním máma přeskakuje mezi větvemi.

Mládě se od své matky vše postupně učí a ta doba trvá nejméně tři roky. Celou dobu je mládě kojené. V sedmi letech se osamostatňuje.  

 

I když je orangutan chráněn zákonem, mláďata jsou stále odchytávána a ilegálně prodávána jako mazlíčci. Při odchytu bývá zpravidla matka zabita.

Díky jejich nízké reprodukční schopnosti jejich počty klesají. Je zjištěno, že ročně ztrácejí 2,5% svého životního prostředí.

V roce 1990 byl na Sumatře zjištěn počet 85 000, který do roku 2008 klesl na 6 000. V současné době jejich populace čítá cca 12 000 jedinců. Začali se měnícím se životním podmínkám přizpůsobovat a do svého jídelníčku zařadili rostliny, které dříve nejedli.

 

Pražská zoo orangutany chová od roku 1962. První narozený v Čechách byl sameček Kama. Jeho rodiče přišli jako mláďata do pražské zoo z volné přírody. Za svůj 41letý život se stal hrdým otcem samečka Filipa, Pagiho a samičky Diri, která se narodila začátkem roku 2013.

4.7
03